مسئله دقت مکانی و دقت مختصاتی تصاویر ماهوارهای Google Earth یک سؤال بسیار پرتکرار در موتورهای جستجو هست. این روز که دقت مکانی نقشهها در کارهای روزمره و همچنین در کارهای اجرایی مثل پروژهها نقش مهمی دارد و دانستن این موضوع که آیا دقت و صحت تصاویر Google Earth در چه حدی میباشد لازم و ضروری است.
شرکت سنجش از دوری و تکنولوژی دیجتال گلوب (DigitalGlobe) تأمین کننده اکثر تصاویر ماهوارهای شرکت google میباشد. این شرکت هر روز در حال رشد میباشد و هر روز ماهوارههای با قابلیتهای بالاتری در مدار قرار میدهد که حتی قادر به تشخیص چهره نیز میباشند (wordview-4). این شرکت به محض دریافت مجوز از سازمانهای مربوطه تصاویر با کیفیت و رزولوشن بالا را در اختیار شرکت google قرار میدهد. ماهوارههای Quickbird و Wordview -1 اولین ماهوارههای هستند که تصاویر با رزولوشن بالا در اختیار گوگل قرار دادند. تصاویر داری وضوح ۵۰ سانتیمتر (در حال حاضر ۱ متر) بودند و قادر به ثبت ۶۰۰ هزار کیلومتر مربع در روز را داشتند.
سطح دقت اغلب برای کسانی که روی محصولات نهایی گوگل (نقشهها) دقت میکنند گمراه کننده است ولی برای متخصصان سنجش از دور و فتوگرامتری که اغلب به منشأ این تصاویر آشنایی دارند آشکار است.
در هنگام استفاده از تصاویر Google Earth در زومهای بالا (منطقه کوچک) دقت تصاویر گوگل ارث بسته به منطقه تا ۳۰ متر هم افزایش مییابد؛ زیرا یک تصویر ماهوارهای به دلیل ماهیت خود نیاز به یک شبکه نقاط کنترل محلی جهت تصحیح مکانی میباشد. این یک نقطه ضعف برای Google Earth ارث نیست بله علت آن تولید شدن این تصاویر در فضای وب گوگل ارث میباشد.
برای کسانی که هنوز هم علاقه زیادی به انجام کاداستر با تصاویر ارتو Google Earth میباشند به چند مثال از خارج و داخل ایران بسنده میکنیم.
عکس زیر قسمتی از عکس Google Earth از کشور هندرواس میباشد مشاهده میشود که چگونه تکرار یک مجموعه ساختمانها باعث شده که تصویر ۳۶٫۵۱ متر به طرف شمال شرقی کشیده بشود.
در یک بررسی که خود نویسنده با استفاده از نقاط برداشت شده با GPS سه فرکانسه تحت سامانه شمیم از نقاط شارپ شده است نشان میدهد که تصاویر گوگل بسته به منطقه و موقعیت توپوگرافی و همچنین تاریخ تصویر (منظور تصاویر تاریخی Google Earth میباشد) داری دقتهای متفاوتی میباشند.
عکس های بالا و همچنین بررسی ۶۰۰ نقطه کنترل برداشت شده در منطقه چالدران آذربایجان غربی نشان می دهد که موقعیت واقعی یک نقطه (جی پی اس سه فرکانسه) با موقعیت همان نقطه بر روی تصاویر ماهواره ای گوگل ارث به طور متوسط ۵ متر اختلاف وجود دارد. لازم به ذکر است این بررسی در مهر ۱۳۹۷ در منطقه چالدران شده است و این اعداد ممکن است در جاهای دیگر متفاوت باشد.
بنابراین بهتر است تصاویر گوگل باید به عنوان یک مرجع، اما نه به عنوان مبنا برای کارهای زیر متریک استفاده شود. البته این دقت وابستگی زیادی به موقعیت جغرافیایی دارد مثلا در بعضی از کشورهای اروپایی و همچنین تعدادی از ایالات های امریکا که خود تصاویر کنترل شده هوایی را در اختیار گوگل می گذارند دقت بالاتری دارند.
البته همه ما ها همیشه مدیون گوگل به دلیل قرار دادن این همه اطلاعات ارزشمند خواهیم بود.
نویسنده: سعید سلمانی کارشناس ارشد GIS&RS